Banner-aside
Tüp Mide (Sleeve Gastrektomi) Operasyonu

Laparoskopik bir operasyonla, midenin yemek borusu ve barsakla devamlılığını sağlayacak tüp şeklinde bir parçası korunarak, mide gövdesinin büyük bölümünün çıkarılması işlemidir.Operasyonda midenin en çok esneyip genişleyen ve iştahı yöneten kısmı çıkartılır. Bu ameliyat esas olarak mide hacmini azaltmak yoluyla alınan gıda miktarının düşürülmesini hedefler. Ayrıca midenin çıkarılan kısmından salgılanan Ghrelin adı verilen hormon nedeniyle de iştah kontrolü ve doyma hissi üzerinde çok etkili bir ameliyattır. Normal barsak yolu korunduğu için daha fizyolojik bir yöntem olup, besin emilim bozukluğuna bağlı komplikasyonlar oluşmamaktadır. Bu yöntem, son yıllarda tek başına etkili bir obezite ameliyatı olarak kabul edilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır.

Tüp Mide Ameliyatında Kilo Kaybı Hakkında

Hastanın beslenme alışkanlıklarını değiştirmesine bağlı olarak genelde ilk 1 - 1.5 yılda fazla kilonun % 70 - 80'i verilebilmektedir.

Tüp Mide Ameliyatı Kimler İçin Uygun Seçenektir?

Diğer obezite ameliyatları gibi burada da Uluslararası Obezite ve Metabolizma Cerrahisi Derneği standartları geçerlidir. Vücut kitle indeksi 40'ın üzerinde olan veya 35-40 arasında olup, obezite ile ilişkili bir problemi (şeker hastalığı, hipertansiyon, eklem problemleri, uyku apnesi gibi..) olan hastalar bu ameliyat için uygundurlar.

Kimlere Tüp Mide Ameliyatı Önerilmez?

Kozmetik amaçlı kilo kaybı taleplerinde, 18-60 yaş sınırı dışındaki hastalarda, alkol ya da madde bağımlılarında, çok ciddi kalp ya da akciğer hastalığı olanlarda tüp mide ameliyatı önerilmemektedir.

Tüp Mide Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Tüp mide ameliyatları genellikle hazırlık hariç 60 - 75 dk kadar sürmektedir. Hastanın ameliyata hazırlanması ve uyutulması 20-25 dk ve hastanın ameliyattan sonra uyandırılması da 20-25 dk kadar sürmektedir.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Normal Yaşama Dönüş Süreci

Masa başı işi olanlar ameliyattan sonra 7-10 gün içerisinde işlerine dönebilirler. Ağır işi olanlarda ise kısıtlama ameliyattan sonraki 3. haftaya kadar sürer. 7. günden sonra işe dönenler de karın duvarını zorlayacak hareketlerden kaçınmalıdır.

Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Her cerrahi işlemde söz konusu olan ortak riskler Tüp Mide ameliyatlarında da geçerlidir. Gerek ameliyat öncesi, esnası, gerekse de ameliyat sonrasında alanında uzman bir ekip her zaman yanınızda olacaktır.Bu operasyona özgü muhtemel komplikasyonlar, dikiş yerlerinde kaçaklar ve buna bağlı abseler başta olmak üzere, hastanın kilosuna bağlı bacaktaki toplar damarlar içinde oluşan pıhtıların hareketlenmesiyle oluşabilecek solunum problemleri olup  %1 oranında görülmektedir. Bu oranın giderek azalmasının nedeni günümüzde bu operasyonun gittikçe yaygınlaşması, deneyimli merkez ve cerrahların sayısının artması ve kullanılan teknolojinin ilerlemesidir.

Tüp Mide Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

•    Laparoskopik (Kapalı) olarak yapılabilir, böylelikle yara iyileşmesi daha hızlı olmakta, ağrı daha az olmakta, hastanede kalış süresi kısalmaktadır.
•    Midenin kapasitesi küçültülür fakat fonksiyonları değiştirilmediğinden birçok besin gurubunun az olarak tüketilmesine olanak sağlar.
•    Mide duvarının yaklaşık % 75’ nin çıkarılması sonucu, açlık hissi veren Ghrelin hormon üretimi çoğunlukla elimine edilir ve bu nedenle açlık hissi azalır.
•    Crohn hastalığı gibi kronik barsak hastalığı olanlarda bağırsak bypassı yüksek risk taşımaktadır. Bu hastalarda Tüp mide ameliyatı rahatlıkla yapılabilir.
•    Yüksek kilolu hastalarda laproskopik olarak uygulanabilen bir ameliyat olduğundan daha az yara , daha az akciğer sorunu , daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme sunar.
•    Orta ve ileri derecede obezlerde çok iyi sonuçları olan bir ameliyat tekniğidir.
•    Hipertansiyon, uyku apnesi ve diyabet gibi obeziteye bağlı yandaş hastalıklar ameliyat sonrası % 70-80 oranında düzelir.
•    Bu teknikde bağırsak kesme ve tekrar bağlantı gerekmez .
•    İnce barsağı bypass eden işlemlerde olduğu gibi mineral ve vitaminlerde hiçbir emilim bozukluğu oluşmaz, bu durum yaşlı hastalarda önemli olabilir.
•    Dumping sendromu oluşmaz ayrıca şeker ve şekerli yiyecekler daha iyi tolere edilebilir .
•    Gerektiğinde diğer obezite cerrahi ameliyatlarına dönüştürülebilir.