Getat Uygulamaları
Kupa Tedavisi (Hacamat) Ne Zaman Yapılır?
İslami gelenekte kupa tedavisi Peygamber Hz. Muhammed (S.A.V.)’in bir geleneği olarak kabul edilmektedir. Kupa tedavisi genel iyilik hali ve bazı özel durumları tedavi etmek için önerilmektedir. Bu özel durumlarda kupa tedavisi uygulaması için özel bir gün ya da zaman yoktur!!! ve gerekli olduğu zaman uygulanmaktadır.
Ancak genel iyilik hali için hicri ayın ikinci yarısındaki “üç tekli günde” yapılması uygun olmaktadır. Bununla ayın ikinci yarısındaki tekli günlerde (15, 17 19, 21, 23, 25, 27. günler) yaptırılması da uygun olur.
Kupa tedavisinden önce oruç tutmaya, diyet uygulamaya ya da kan sulandırıcı ilaç hariç, ilaçların kesilmesine gerek yoktur.
Kupa Tedavisi (Hacamat) Nasıl Yapılır?
Hacamat tedavisi bir nevi cerrahi müdahaledir. Kime ve nasıl yapılacağı tüm tedavi metodlarında olduğu gibi doktor tarafından belirlenmelidir. Uygulamayı, doktorun yada doktor kontrolünde sağlık personellerinin yapması gereklidir.
Hacamat Vücudun Hangi Bölgelerinde Yapılır?
Genelde sırt bölgesinden uygulama yapılsa da yaptıran kişinin hastalığına, şikayetine göre baş bölgesi ve vücudun diğer akupunktur noktalarına da uygulanabilir. Ancak uygulama yapılacak bölge doktor tarafından belirlenmelidir.
Hangi Hastalıklara Uygulanır?
Bağışıklık sistemi güçsüzlüğü
Kronik yorgunluk (Halsizlik),
Kısırlık Prostat ve Cinsel zayıflık
Hormon bozukluk
Yumurtalık hastalıkları
Obezite
Baş ağrısı, migren
Hipertansiyon
Şeker Hastalığı
Ayak burkulması ve morarma
Kas-iskelet hastalıkları (bel ağrısı, boyun ağrısı , omuz ağrısı, romatizma, osteoartrit)
Genel Etkiler Nelerdir?
Kaslarımızı gevşetir.
Manevi hayatımıza renk katar.
Vücudumuzun herhangi bir yerindeki hatta damarlardaki sertlikleri geçirir.
Tüm ağrıları kökünden keser (migren, bel boyun fıtığı gibi).
Uykusuzluk gecelerimize son verir birde sinirimizi yatıştırır.
Sülük Uygulaması
Sülük; baş ve kuyruk kısmında kan emen vantuzları bulunan ve ağırlığının 8 katı kadar kan emebilen bir canlıdır. Sülüğün salgılarında kanın pıhtılaşmasını önleyen, pıhtıyı eriten, tansiyonu dengeleyen, bağışıklık sistemini güçlendiren, ağrı kesici, kas gevşetici ve antibakteriyel etki gösteren yüzden fazla değerli enzim bulunur. Kişiden kişiye değişmekle birlikte, sülük tedavisi genellikle 5-7 seans uygulanır. Problemli olan bölgenin anatomik yapısına göre kullanılan sülük sayısı da değişir.
Sülük Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Sülük tedavisi özellikle aşağıdaki durum ve hastalıklarda kullanılır:
Anti-aging (yaşlanma karşıtı) etki ve cilt gençleştirme
Akne, egzama ve sedef gibi cilt hastalıkları
Migren ve diğer baş ağrıları
Varis
Diyabetik yaralar
Damar tıkanıklığı
Baş dönmesi ve kulak çınlaması
Depresyon ve panik atak
Bel ve boyun fıtığı
Diz ağrıları
İmpotans (iktidarsızlık)
Göz hastalıkları
Hemoroid (basur)
Tedavide kullanılan sülükler kişiye özeldir, aynı sülükler farklı kişilerde kullanılamaz. Sülüğün yanlış bölgeye uygulanması şiddetli kanamalara, sinir, damar veya lenf dokusu hasarına yol açabileceği için sülük tedavisi mutlaka bir hekim tarafından uygulanmalıdır. Aksi halde bulaşıcı hastalıklara ve şiddetli enfeksiyonlara yol açabilir. Ayrıca yüksek doz kan sulandırıcı ilaç kullanan, hemofili gibi kan pıhtılaşma bozukluğu olan, kansızlığı (anemisi) olan, hamile olan kadınlara ve emziren annelere sülük tedavisi uygulanamayacağı için bu durumların da bir hekim tarafından değerlendirilip saptanması gerekir.
Larva (Maggot) Uygulaması
Larva tedavisi özellikle hiçbir antibiyotiğe cevap vermeyen yaralarda, diyabet hastalarında oluşan yaralarda (şeker hastalığına bağlı ayak yaraları), yatalak hastalarda sıklıkla görülen yatak yaralarında kullanılır. Bu tedavideki temel amaç vücuda uygulanan larvanın yara üzerindeki ölü dokuyu ve iltihabı tamamen temizlemesi ve buna istinaden yaranın iyileşmesinin hızlanmasıdır. Larva tedavisinde “Lucilia sericata” isimli sineklerin steril hale getirilmiş larvaları kullanılmaktadır.